Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

18 Χρήσιμες συμβουλές για τον αυτισμό!

undefined Μερικά αυτιστικά παιδιά και ενήλικες μπορούν να τραγουδήσουν καλύτερα από ό, τι μπορούν να μιλήσουν. Μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα αν οι λέξεις και φράσεις δοθούν σε αυτά τραγουδιστά. Μερικά παιδιά με ακραία ευαισθησία στον ήχο θα ανταποκριθούν καλύτερα αν ο ειδικός – γονέας τους μιλά ψιθυριστά. 
Μερικά άτομα με αυτισμό ανταποκρίνονται και έχουν καλύτερη επαφή με τα μάτια και την ομιλία. Ο ειδικός – γονέας, πρέπει να αλληλεπιδρά μαζί τους, ενώ αυτά βρίσκονται σε ταλάντωση πάνω σε μια κούνια ή τυλιγμένα με ένα στενό ύφασμα.
.
  Μερικά μη λεκτικά παιδιά και ενήλικες δεν μπορούν να επεξεργαστούν οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα την ίδια στιγμή. Δεν μπορούν να δουν και να ακούσουν την ίδια στιγμή. Για το λόγο αυτό το παιδί δεν θα πρέπει να κληθεί να κοιτάξει και να ακούσει την ίδια στιγμή. Θα πρέπει να δίνεται είτε μια οπτική είτε μια ακουστική εργασία. Το νευρικό τους σύστημα δεν είναι αρκετά ώριμο ώστε να μπορεί να επεξεργάζεται ταυτοχρόνως ερεθίσματα οπτικά και ακουστικά.
   Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες με αυτισμό, αναπτύσσουν ιδιαίτερα την αίσθηση της αφής. Μπορούν να μάθουν ευκολότερα το αλφάβητο με τη χρήση πλαστικών γραμμάτων τα οποία μπορούν να αγγίζουν. Μπορούν να εξοικειωθούν με το καθημερινό τους πρόγραμμα εάν αγγίζουν ένα αντικείμενο λίγο πριν επιδοθούν σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα. Για παράδειγμα, δώστε τους να κρατούν ένα κουτάλι 15 λεπτά πριν από το φαγητό ή ένα αυτοκινητάκι λίγα λεπτά πριν μπουν στο αυτοκίνητο.
  Μερικά παιδιά και ενήλικες με αυτισμό θα μάθουν πιο εύκολα τη χρήση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή εάν το πληκτρολόγιο του έχει τοποθετηθεί κοντά στην οθόνη. Αυτό επιτρέπει στο άτομο να βλέπει ταυτόχρονα το πληκτρολόγιο και την οθόνη. 
Μερικά αυτιστικά παιδιά ενοχλούνται από τα έντονα οπτικά ερεθίσματα και τους λαμπτήρες. Μπορούν να δουν το τρεμόπαιγμα της ηλεκτρικής ενέργειας. Για να αποφευχθεί αυτό το πρόβλημα, τοποθετείστε τη θέση εργασίας του παιδιού κοντά στο παράθυρο και αποφύγετε τους λαμπτήρες φθορίου. 
  Παιδιά και ενήλικες με προβλήματα ομιλίας, θα είναι ευκολότερο να συνδέσουν λέξεις με εικόνες αν δουν τη λέξη έντυπη και μια εικόνα. Μερικά άτομα δεν κατανοούν γραμμικά σχέδια, γι ‘αυτό συνιστάται να χρησιμοποιούνται πραγματικά αντικείμενα και φωτογραφίες πρώτα. Η εικόνα και η λέξη πρέπει να είναι στην ίδια πλευρά της κάρτας.
  Ορισμένα αυτιστικά άτομα δεν γνωρίζουν ότι η ομιλία χρησιμοποιείται για την επικοινωνία. Η εκμάθηση γλωσσών μπορεί να διευκολυνθεί με γλωσσικές ασκήσεις προώθησης της επικοινωνίας. Αν το παιδί ζητά ένα ποτήρι, τότε να του δώσετε ένα ποτήρι. Αν το παιδί ζητά ένα πιάτο, ενώ θέλει ένα ποτήρι, να του δώσετε ένα πιάτο. Το άτομο πρέπει να μάθει ότι όταν μιλάει, συγκεκριμένα πράγματα θα συμβούν. Είναι πιο εύκολο για ένα άτομο με αυτισμό να μάθει ότι τα λόγια του είναι λάθος αν η λανθασμένη λέξη έχει ως αποτέλεσμα το εσφαλμένο αντικείμενο.
  Ορισμένα αυτιστικά άτομα δεν καταλαβαίνουν ότι το ποντίκι του υπολογιστή κινεί το βέλος στην οθόνη. Μπορούν να μάθουν πιο εύκολα αν ένα βέλος σε εικόνα που μοιάζει ακριβώς με το βέλος στην οθόνη είναι κολλημένο πάνω στο ποντίκι.
  Η γενικευμένη διδασκαλία είναι συχνά ένα πρόβλημα για τα παιδιά με αυτισμό. Για να διδαχθεί ένα παιδί ότι δεν τρέχει κατά μήκος του δρόμου, πρέπει να διδάσκεται σε πολλές διαφορετικές θέσεις. Αν διδάσκεται μόνο σε μία τοποθεσία, το παιδί θα νομίζει ότι ο κανόνας εφαρμόζεται μόνο σε μία συγκεκριμένη θέση.
  Ένα κοινό πρόβλημα είναι ότι ένα παιδί μπορεί να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα σωστά στο σπίτι, αλλά αρνείται να τη χρησιμοποιήσει στο σχολείο. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αδυναμία να αναγνωρίσει την τουαλέτα.
  Οι δυσκολίες στο φαγητό είναι ένα κοινό πρόβλημα. Σε μερικές περιπτώσεις το παιδί μπορεί να είναι προσκολλημένο σε μια λεπτομέρεια που προσδιορίζει ένα συγκεκριμένο τρόφιμο (ετικέτα ή χρώμα). Δοκιμάστε να βάλετε διαφορετικό φαγητό στην ήδη αγαπημένη συσκευασία του παιδιού.
Παιδιά με αυτισμό που έχουν έντονη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα είναι πιο ήρεμα αν τους δοθεί να φορέσουν ένα ειδικό παραγεμισμένο γιλέκο. Η πίεση από το ρούχο, βοηθά στο να ηρεμήσει το νευρικό τους σύστημα.
11 Πολλά άτομα με αυτισμό έχουν πολύ καλή οπτική επεξεργασία των εικόνων. Σκέφτονται με εικόνες και όχι με λέξεις. Όλες οι σκέψεις τους είναι σα βιντεοκασέτες. Οι εικόνες είναι η πρώτη γλώσσα τους και τα λόγια είναι η δεύτερή τους γλώσσα. Ουσιαστικά, είναι πιο εύκολο να ανακαλέσουν την εικόνα από τα λόγια. Μπορούν ευκολότερα να μάθουν λέξεις που αντιστοιχούν σε αντικείμενα επειδή μπορούν να φτιάξουν τη συγκεκριμένη εικόνα στο μυαλό τους. Για να μάθουν λέξεις όπως “πάνω” και “κάτω”, θα πρέπει ο δάσκαλος να τους τις “δείξει”. Για παράδειγμα, μπορεί να πάρει ένα αεροπλανάκι και να το σηκώσει ψηλά λέγοντας “πάνω”.
12 Αποφύγετε τις σύνθετες προφορικές οδηγίες και τις μακροσκελείς ρηματικές προτάσεις. Τα άτομα με αυτισμό έχουν δυσκολία με την απομνημόνευση της σειράς των οδηγιών. Σε περίπτωση που το παιδί μπορεί να διαβάσει, καταγράψτε τις οδηγίες σε μορφή λίστας.
13 Πολλά παιδιά με αυτισμό είναι επιδέξια στο σχέδιο και στον προγραμματισμό υπολογιστών. Οι συγκεκριμένες δεξιότητες θα πρέπει να ενθαρρύνονται. ΕΙναι σημαντικό να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των ταλέντων του παιδιού. Τα ταλέντα μπορούν να μετατραπούν σε δεξιότητες και να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για την εργασιακή τους απασχόληση.
14 Πολλά παιδιά με αυτισμό εστιάζουν την προσοχή τους, σε συγκεκριμένα αντικείμενα, για παράδειγμα, τα τρένα ή τους χάρτες. Ο καλύτερος τρόπος για να ασχοληθεί λειτουργικά με αυτά ένα παιδί, είναι να χρησιμοποιηθούν για την παρακίνησή του σε μια εργασία ή ένα παιχνίδι. Αν του αρέσουν τα τρένα, χρησιμοποιήστε τα, για να διδαχθεί ανάγνωση και μαθηματικά. Διαβάστε ένα βιβλίο για ένα τρένο και κάντε μαθηματικά προβλήματα με τρένα.
 Χρησιμοποιήστε συγκεκριμένες οπτικές μεθόδους για να διδαχθούν τις έννοιες του χρόνου και του χώρου.

16 Πολλά αυτιστικά παιδιά δυσκολεύονται να ελέγξουν μηχανικά τις κινήσεις των χεριών τους. Το γράψιμο με το χέρι μπορεί να κουράσει και να εκνευρίσει το παιδί. Για να αποφευχθεί αυτό, μπορείτε να το μετατρέψετε σε μια πιο ευχάριστη διαδικασία χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η πληκτρολόγηση είναι σίγουρα πιο εύκολη.

17 Ορισμένα αυτιστικά παιδιά μαθαίνουν ανάγνωση πιο εύκολα με τη φωνολογία, ενώ άλλα μαθαίνουν καλύτερα από την απομνημόνευση ολόκληρων λέξεων. Τα παιδιά με ηχολαλία συχνά μαθαίνουν καλύτερα με κάρτες και με εικονογραφημένα βιβλία. Είναι σημαντικό να έχουμε την εικόνα και το γραπτό λόγο από την ίδια πλευρά της κάρτας.
18 Τα παιδιά με αυτισμό πρέπει να προστατεύονται από τους ήχους που βλάπτουν τα αυτιά τους. Οι ήχοι που προκαλούν τα περισσότερα προβλήματα είναι αυτοί που προέρχονται από τα σχολικά κουδούνια, στερεοφωνικά ηχοσυστήματα, buzzer και καρέκλες που σέρνονται στο πάτωμα. Τέτοιου είδους ήχοι μπορούν να προκαλέσουν άσχημες συμπεριφορές από την πλευρά του παιδιού. Θα παρατηρήσετε ότι καλύπτει τα αυτιά του όταν κάποιος ήχος του προκαλεί ενόχληση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να ελεγχθεί η ευαισθησία του παιδιού σε κάποιον ήχο αν, για παράδειγμα, ηχογραφήσετε τη σειρήνα ενός συναγερμού και την ακούει συχνά αυξάνοντας σταδιακά την ένταση του ήχου.



1 σχόλιο:

  1. Do you need 100% guarantee hacking services without delay? Then contact globalworldhackers@gmail.com, if you have been disappointed in the
    Passed by fake hackers then you are in the right place.
    We are proficient in cutting the next and more;
    : College Degrees Change
    Loan
    : Bank Account Accounting
    Twitters hack
    : Bank / ATM
    : Email Accounts
    : Changes in Degree
    : Website crashed hack
    : Server crashed hack
    : Recovering lost files / documents
    : Clear criminal record
    : Hack of databases
    : Sale of Dumps cards of all types
    : Non detectable ip
    : Individual computers hack
    : Websites hack
    Facebook hack
    : Remote device control hack
    : Burner Numbers hack
    : Verified PayPal accounts
    : Any social media account hack
    : Android hack and iPhone
    : Word Press Blogs hack
    : Hack text interception message
    : Interception of e-mail, etc.
    For further inquiries please contact us at globalworldhackers@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...