Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΕΥΑΛΩΤΟΙ ΣΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ''ΘΕΡΑΠΕΥΣΟΥΝ'' ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ


     Για να μην πέσουν οι γονείς στα χέρια ''ειδικών'' που υποστηρίζουν ότι θεραπεύουν τον αυτισμό, πρέπει να έχουν μια σωστή συνεργασία με τους επαγγελματίες.
     
    Οι CUNNINGHAM & DAVIS (1985) μας προτείνουν τρία μοντέλα συνεργασίας γονέων και επαγγελματιών.
     
     1. Τhe Expert Model: Ο ειδικός θεωρεί ότι έχει απόλυτη γνώση του παιδιού, των γονέων και των αναγκών τους, έχει την πρωτοβουλία, τον έλεγχο, παίρνει αποφάσεις και περιμένει από τους γονείς να εφαρμόσουν ότι υποδεικνύει.
      
    2. The Transplant Model: Θεωρείται ότι οι γονείς έχουν κάποιο ρόλο αλλά μόνο μετά από κατάλληλη εκπαίδευση. Ο ειδικός, αν και μεταφέρει κάποιες γνώσεις στους γονείς και συνεργάζονται, την ευθύνη για λήψη αποφάσεων έχει πάντα ο ίδιος. Οι συνθήκες, αξίες και ανάγκες της οικογένειας συχνά αγνοούνται.
      
     3. The Consumer Model:    Ο ρόλος του ειδικού είναι να δώσει στους γονείς όλες τις πληροφορίες για την κατάσταση του παιδιού αλλά και για τις υπηρεσίες που μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά. Αφήνει στους γονείς να αποφασίσουν τι θα επιλέξουν, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Ο ειδικός αναγνωρίζει την ικανότητα των γονέων να γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα το παιδί και τις ανάγκες του και την ικανότητά τους να αποφασίζουν για το καλύτερο.

                                            
                                                  ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:   Δρ. ΜΗΛΙΑΔΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ
                                                                                ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ
                                                                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...