Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ

ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ

από την Perla Messina, Κυριακή, 13 Νοέμβριος 2011 στις 1:14 μ.μ.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η σχέση γονέα και παιδιού

Η απόλυτη προϋπόθεση για να μπορεί ο γονιός να στέκεται κοντά στο παιδί του είναι να μπορεί να το συναντά εκεί που βρίσκεται το παιδί. Ακόμη κι αν ο σκοπός του είναι να το οδηγήσει κάπου αλλού, ο γονιός, σαν καλός οδηγητής, οφείλει να συναντήσει το παιδί του στο σημείο που εκείνο βρίσκεται και να του δείξει το δρόμο προς το επιδιωκόμενο αλλού…

Η ικανότητα να μπορεί ο γονιός να συναντά το παιδί του είναι κάτι πολύ ευρύτερο και βαθύτερο από τη δυνατότητα απλής επικοινωνίας (….). Συναντώ το παιδί μου σημαίνει ότι είμαι σε θέση να μοιραστώ τις ευαισθησίες του, τα συναισθήματά του, τη γλώσσα του και την κουλτούρα του. Δηλαδή ότι μπορώ να μοιραστώ τον κόσμο του.

Ας διευκρινίσουμε ευθύς εξαρχής, ωστόσο, ότι “μοιράζομαι τον κόσμο του παιδιού μου” διόλου δεν σημαίνει “χώνω τη μύτη μου παντού, ανακατεύομαι στις υποθέσεις του, ψάχνω στα πράγματά του κ.τ.ό” – αυτό δεν είναι μοίρασμα, είναι εισβολή και παραβίαση. Γιατί μοίρασμα είναι να φτάσεις στον κόσμο του παιδιού σου από την πόρτα και με την ενήμερη συγκατάθεσή του – ακόμα κι αν η συνάντηση έχει σκοπό τη σύγκρουση μαζί του.

Μοιράζομαι τον κόσμο του παιδιού μου σημαίνει ότι δεν βλέπω υποτιμητικά ή περιφρονητικά τα ενδιαφέροντά του, τις ευχαριστήσεις του, τις αναζητήσεις του, τις αναφορές του, την κουλτούρα του. Αντίθετα, διαβάζω κάποια απο τα περιοδικά και τα βιβλία που διαβάζει, βλέπω κάποιες εκπομπές που παρακολουθεί στην τηλεόραση, ακούω κάτι από τη μουσική που προτιμά, ενημερώνομαι ή και παίζω κάποια από τα games που το συναρπάζουν, πληροφορούμαι για τις μόδες, για τα trends, για τους σταρ και τους ήρωες που κατοικούν στις πληροφορίες που δέχεται και στις συζητήσεις που κάνει…

Ακόμη κι αν δεν μου προκαλούν μεγάλη ευχαρίστηση, ωστόσο δείχνω έμπρακτα ότι ενδιαφέρομαι και, όσο μπορώ πιο απροκατάληπτα, φροντίζω να γνωρίσω και να απολαύσω πλευρές της παιδικής και εφηβικής κουλτούρας, που ίσως έχουν και αξία πέρα από το ότι αποτελούν σοβαρά συστατικά του κόσμου του παιδιού μου.

Το να μοιράζομαι τον κόσμο του παιδιού μου είναι κατ΄ αρχήν μια ευχαρίστηση καθεαυτή. Γιατί το νιώθω να αισθάνεται χαρούμενο για ό,τι το ευχαριστεί, να έχει έμπιστο συνομιλητή για τις αμέτρητες απορίες του, καλόπιστο αντίλογο για ό,τι βρίσκω συζητήσιμο, και τη θεμελιώδη βεβαιότητα ότι ο κόσμος του είναι αποδεκτός, όπως και το ίδιο. Ακόμη, η εξοικείωση με τον κόσμο του μου παρέχει άφθονο υλικό για συζήτηση: Θέματα συζήτησης (σοβαρά ή αστεία, σημαντικά ή απλώς φλυαρία), που κάνουν να μην πλήττουμε μαζί…Αλλά και παρομοιώσεις, και μεταφορές, και παραδείγματα και ιστορίες, που αποτελούν τη βασιλική οδό για την επικοινωνία με το παιδί και για να φτάσουν οι δικές μου σκέψεις στο μυαλό του.

Πηγή: Νίκος Σιδέρης , Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν! Εμπιστευτική επιστολή σε γονείς που σκέφτονται, εκδόσεις Μεταίχμιο, 2009.


ΜΕΡΟΣ Α': Η Κοινωνία και ο Αυτισμός

Σας ζητω εκ των προτερων συγνωμη αν σε μερικα σημεια χρησημοποιω πολυ "επιθετικη" γλωσσα, και ισως και λεξεις που μπορουν να "πληγωσουν" αυτον που θα τις διαβασει.

Αλλα πριν πληγωθητε, σας παρακαλω κατανοηστε ποσο λανθασμενη εικονα εχει δώσει η επιστήμη και η κοινωνία ως χερεφωνο της, στον Αυτισμό και κατ’ επέκταση στους αυτιστικούς. Σκεφτήτε ποσα παιδια, εφηβοι και ενηλικες υποφερουν καθημερινα εξ’ αιτίας αυτης της λανθασμενης εικονας. Ποσοι γονεις εχουν πεσει κα συνεχίζουν να πέφτουν θυματα και να υποφερουν ψυχικα αλλά και οικονομικά, διοτι δεν εχουν καταφερει να κατανοησουν και επικοινωνησουν με το παιδι τους.

Σκεφτητε τέλος, ποσοι υποτιθεμενοι ειδικοι εκμεταλευονται αυτη την ολη κατασταση με το να προτεινουν θεραπειες και προσεγγησεις που δεν ανταποκρινονται στις πραγματικες αναγκες των αυτιστικων διοτι ποτέ δεν έκατσαν να συγκρίνουν αυτά που εκείνοι πιστεύουν πως είναι Αυτισμός, με τις βιωματικές εμπειρίες ενός αυτοστικού και να δουν αν πράγματι συμφωνούν οι δυο αυτές πλευρές!

Η λαθος εικονα και οι ΜΥΘΟΙ σχετικα με τον αυτισμο, σας παρουσιαζονται εδω πολυ αναλυτικα! Αυτα τα σημεια ανιχνευσης αυτισμού ειναι ευρέως γνωστα και χρησιμοποιουνται καθημερινα στο να σταμπαρουν ως μη-φυσιολογικα τα αυτιστικα παιδια. Εγω τα πηρα αυτα τα στοιχεια ανιχνευσης, τα περασα απο το αυτιστικο λεπτομεριακο μικροσκοπειο και σας δινω εδω την αναλυση.

Προσοχη, η αναλυση αυτη ειναι γραμμενη στα αυτιστικα ελληνικα, βασιζεται σε δεδομενα και καταχωρηται ωμα, χωρις ευγενειες, αλλα με ολη την αληθεια οπως την βλεπουμε και την βιωνουμε εμεις οι αυτιστικοι.

Αν υποψιάζεστε οτι το παιδι σας εχει αυτισμο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε και εσεις! Συμφωνα με τις τελευταιες επιστημονικες ερευνες έχετε και εσεις αυτισμό ως γονεις του. Οι ερευνες αυτες υπαρχουν εδω χρονια αλλα δεν βλεπουν εσκεμενα το φως της επικαιροτητας στην Ελλαδα, διοτι οι δηθεν ειδικοι θέλουν να κρατησουν την εικονα που επικρατει για τον Αυτισμο. Εικονα που δειχνει οτι ο αυτισμος ειναι μια παθηση/διαταραχη των παιδιων και μονο, και οτι ο αυτισμος είναι επι το πληστον η βαρια μορφη του σε στυλ "Αλκη" (γυιος του κου ΚΟλλατου).

Ο Αυτισμος ομως εχει βιολογικη βαση! Αυτο σημαινει οτι ένας ή και οι δυο γονείς είναι αυτιστικοί. Ετσι πριν αποφασησετε να βαλετε το παιδι σας σε ενα μαραθωνειο μεσα απο ειδικους, θεραπειες και προσεγγισεις, καλο ειναι να συνειδητοποιησετε ότι εσεις ή ο/η συζηγός σας, δεν ειχατε τετοιες "θεραπειες¨και ομως τα πατε μια χαρα, αποδειξη ότι εχετε καταφερει να επιβιώσετε και να κανετε και παιδι(α)!!!

 Αν αντεχει το στομαχη σας να ακούσετε ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ για τον Αυτισμό, συνεχιστε και διαβαστε!!!


ΜΕΡΟΣ Β': Μιά λεπτομερής ανάλυση όλων των ΜΥΘΩΝ σχετικά με τον Αυτισμό

ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΓΥΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ

 01. Αποφεύγει να κάνει βλεμματική επαφή ή δείχνει να διαπερνά με το βλέμμα τον άνθρωπο
 Ενα παιδι με αυτισμο, δεν αποφευγει να κοιταξει εναν αλλο στα ματια αμα αυτον τον αλλο τον αγαπα, τον εμπιστευεται, δεχεται σεβασμο και κατανοηση απο αυτον τον αλλο και δεν αισθανεται οτι αυτος ο αλλος βλεπει το παιδι σαν κατι μη-ισαξιο με τον ιδιο!

Το αυτιστικο παιδι εχει γεννηθει με την ικανοτητα να βλεπει και να αναγνωριζει αν οι αλλοι γυρω του το βλεπουν και δεχονται σαν ισο και ισαξιο τους. Αμα το βλεπουν ετσι και το αποδεχονται ειναι αυτοματα φιλοι του! Αμα δεν το βλεπουν ισαξιο και δεν το δεχονται εστι οπως ειναι δεν ειναι φιλοι του και μπαινουν αυτοματα στην κατηγορια «εχθροι» και επομενως δεν αξιζουν (απο την οπτικη γωνια κατανοησης του παιδιου) και την βλεμματικη επαφη!!! Η βλεμματικη επαφη ειναι ενα επακολουθω της στενης συναισθηματικης συνδεσης που θα νοιωσει το παιδι για τον αλλον. Αμα η συνδεση αυτη δεν εχει προηγηθει μην περιμενετε οτι θα υπαρχει βλεμματικη επαφη.

Οταν η συνδεση υπαρχει, τοτε η βλεμματικη επαφη οχι μονο συμβαινει αλλα και με πολυ εντονο τροπο διοτι η αναγκη του παιδιου ειναι να ενωθει οσο εντομα ενωνεται το βλεμμα του με το βλεμμα του αλλου, τοσο να ενωθει και η ψυχη του με τον αλλον. Μια εντονη, βαθεια και ολοκληρωτικη ενωση!!!

02. Δεν επικοινωνεί για τα συναισθήματά του ή τα ενδιαφέροντά του με κατάλληλες εκφράσεις προσώπου
Οταν επικοινωνει ενας αυτιστικος δεν εμπλεκει μεσα στην επικοινωνια το συναισθημα. Η επικοινωνια ειναι καθαρα μια συναλλαγη ιδεων, γνωσεων, πληροφοριων οπου το συναισθημα απλα περιπλεκει τα πραγματα χωρια να υπαρχει κανενας βασικος λογος!

Ο αυτιστικος δεν χρησημοποιει εκφρασεις προσωπου να επικοινωνησει τα ενδιαφεροντα του, διοτι τα παραθετει τα ενδιφεροντα αυτα σαν ουδετερα συναισθηματικα δεδομενα (καθαρες πληροφοριες οπως ενας ηλεκτρονικος υπολογιστης, μεχρι να δει αν ο αλλος δειξει αναλογο ενδιφερον η οχι! Αμα δει ενδιφερον απο την πλευρα του αλλου, που ανταποκρινεται σε κατι που ενδιαφερει και τον ιδιο, τοτε ο αυτιστικος θα ανοιξει και θα δειξει συναισθημα και πολυ μαλιστα! Θα αρχισει να μιλαει πολυ και ισως ακαταπαυστα περι του θεματος που τον ενδιαφερει μια και ειχε την επιβεβαιωση οτι και ο αλλος εχει ισαξιο ενδιαφερον για το ιδιο θεμα!!!

 Οι αυτιστικοι δεν μιλαμε ευκολα αν οχι καθολου για τα συναισθηματα μας! Αυτα ειναι κατι πιο προσωπικο απο οτι ειναι η επιδειξη των γεννητικων οργανων δημοσια! Οπως εσεις δεν θα τα δειχνατε αυτα ουτε ενας αυτιστικος δειχνει τα συναισθηματα του! Πειζοντας ενα παιδι να μιλησει για συναισθηματα ειναι σαν να του μαθαινετε πως να δειχει τα γεννητικα του οργανα δημοσιως. Μην απορησετε λοιπον αν μια μερα δειξει και τα γεννητικα του οργανα δημοσιως, εφ' οσον ξεπερασε καθε οριο ντροπης και εδειξε τα συναισθηματα του, το να τα δειξει και αυτα ειναι πολυ λιγοτερο "γυμνωτικο"

03. Αντιδρά αρνητικά στην σωματική επαφή με άλλον άνθρωπο (αντιδρά με φόβο ή παντελή παθητικότητα)
 Για τον ιδιο ανω λογο που ενα παιδι δεν κανει βλεμματικη επαφη δεν θελε και σωματικη επαφη με ατομα που δεν αγαπα, εμποστευεται, που τπυ δειχνουν σεβασμο, που το δεχονται σαν ισο και ισαξιο τους! Αν ενα παιδι δεν θελει λοιπον την βλεμματικη επαφη και την σωματικη επαφη, καλο ειναι να δουμε γιατι οι γονεις του δεν του δειχνουν την αγαπη και σεβασμο που εχει αναγκη ωστε να "ανοιχτει" και να τα κανει αυτα τα δυο που θεωρουνται αναγκαια!

 Το οτι δεν το κανει δεν σημαινει οτι το παιδι ειναι χαλσμενο αλλα οτι το περιβαλον στο οποιο μεγαλωνει δεν του παρεχει αυτα που εχει αναγκη συναισθηματικα και ψυχολογικα!!! Καλο ειναι λοιπον να γινει μια θεραπεια στους γονεις ωστε να δουμε απο που αρχιζει το προβλημα, αντι να γινει θεραπεια στο παιδι που ειναι εκει που καταληγει το προβλημα!!!!

04. Δεν αντιδρά στην παρουσία συνομηλίκων παιδιών (σαν να μην δίνει σημασία)
 Ο αυτιστικος πριν κανει οποιαδηποτε "συνδεση" με αλλους, τους παρατηρει, τους καταγραφει, βλεπει τι ειναι, τι κανουν, πως το κανουν και κυριως γιατι το κανουν. Η παρατηρηση γινετε με πολλους "μη ορατους" στους αλλους γυρο του τροπους. Αυτους τους τροπους δεν θα τους εξηγησω εδω, απλα θα αναφερθω στο οτι αμα ενα απο αυτα τα παιδια κανει το λαθος να του επιτεθει για οποιονδηποτε λογο, το αυτιστικο παιδι μεσω της παρατηρησης που εχει κανει ξερει αυτοματα το πιο αδυναμο σημειο του επιτεθομενου, και αμυνεται ακαριαια!!!

Δεν ειναι λιγες οι εμπειριες οταν αυτιστικο παιδι που υπεφερε τον εκφοβισμο αλλων και δεν αντεξε πια να φτασει στα ορια της υπομονης του και να φερει ακαριαιο χτυπημα στον αρχηγο του κοπαδιου των εκφοβιστων και να του σπασει μυτη, γονατο, πλευρα, κτλ. Απο την αλλη μερια δυστυχως αμα το αυτιστικο παιδι δεν μπορει να φερει σε αυτους που το βασανιζουν το ακαριαιο χτυπημα, μπορει να το φερει προς τον εαυτο του με αποπειρα αυτοκτονιας σαν τελικη λυση του αγχογωνου αυτου θεματος.

05. Δεν αρχίζει κοινωνική από μόνο του επαφή με τους συνομηλίκους (να τους πλησιάσει κοινωνικά κλπ)
Αυτο εν μερη το εξηγησα εδω πιο πανω. Πρωτα γινετε η ολοκληρωτικη λεπτομερης, εξονυχιστικη παρατηρηση και μετα η επαφη αν το παιδι δει οτι ο αλλος ειναι αξιος αυτης της επαφης. Αμα δεν ειναι κατα την γνωμη του η επαφη δεν θα γινει! Δεν χανουμε τον χρονο μας να κανουμε επαφες με αλλους που δεν εχουν φτασει τα αναγκαι ορια για εμας ανθρωπισμου, δικαιοσυνης, ισοτητας, σεβασμου, κτλ. οποτε δεν τους θεωρουμε και αξιους του χρονου μας. Δεν καταναλωνουμε ετσι ασκοπα ενεργεια με ασκοπες επαφες που δεν καταληγουν συμφωνα με τις αναγκες μας πουθενα.

 06. Δεν χτίζει φιλίες με συνομήλικα παιδιά ή δεν μένει σε φιλίες (δεν κάνει χρήση κανόνων φιλίας)
 Χτηζει και παραχτιζει φιλιες αμα βρει καποιον που ειναι αξιος του χρονιυ και της ενεργιας που θα καταναλωσει να δημιουργησει μια τετοια φιλια. Οι κανονες φιλιας ειναι "βλακωδεις" αμα τους σκεφτεις με την αυτιστικη λογικη. Ειναι κανονες που σπαταλανε ασκοπα χρονο και ενεργεια και που το αποτελεσμα (της φιλιας) δεν ειναι καν εγγυημενο! Οταν ο αυτιστικος διαλεξει με ποιον θα κανει φιλια αυτη η φιλαι θα ειναι πολυ πιο βαθεια, μακροχρονη και ουσιαστικη! Επειδη λοιπον η συνδεση γινετε με αλλο τροπο, γιαυτο ειμαστε εκλεκτικοι, πολυ εκλεκτικοι στον τροπο που κανουμε και δεινουμε την φιλια μας!

07. Δεν κάνει χαριτωμένα πράγματα και «ναζάκια» στους άλλους (για να τους «ρίξει»)
Οχι δεν κανουμε ναζακια ουτε "γλυφουμε" ουτε "γλυκολογουμε" ουτε "παζαρευουμε" ουτε κανουμε ολα αυτα τα ακρως ασκοπα κοινωνικα παρε-δωσε ωστε να δημιουργησουμε φιλιες. Αντι αυτου, κοιταμε, παρατηρουμε, αναλυουμε και τελικα επιλεγουμε, και κατευθυνομαστε στον στοχο που θελουμε να επενδυσουμε την φιλια μας με πολυ εξειδικευμενες ικανοτητες! Οποιος δουμε οτι αξιζει τον κοπο να συναψουμε φιλια μαζι του, προχωραμε στο να κανουμε την κινηση "αναγνωρισης φιλιας" με το να εκθεσουμε τα προσοντα μας χωρις συναισθημα. Η εκθεση προσοντων περιλαμβανει την αναφορα ολων οσων μας ενδιαφερουν, ή εχουμε ως ταλεντα ή ικανοτητες.

 Η ουδετερη αυτη  κινηση αναγνωρισης φιλιας, θα μας δειξει αν αυτος που μας ενδιαφερει (ο στοχος φιλιας) εχει τα ιδια ή παραλληλα ενδιαφεροντα, ικανοτητες και ταλεντα με εμας. Αμα τα εχει σε βαθμο ικανοποιητικο για εμας, μπαινει η αναγνωριση φιλιας στο επομενο σταδιο που ειναι το σταδιο του συναισθηματος, που θα ανοιχτουμε και θα προβαλουμε το συναισθημα με το οποιο αγγαλιαζουμε αυτο που μας ενδιαφερει. Αν και ο αλλος περασει και ανταποκριθει σε αυτο σταδιο, τοτε η δημιουργια φιλιας προχωρα κανονικα και ανοιγομαστε και κανουμε την κοινωνικη αυτη επαφη, που θα ειναι τοσο βαθεια, ζεστη, και μακρυχρονη, που κανεις μη-αυτιστικος δεν θα μπορει να κατανοησει πως ειναι κατι τεοιο δυνατων!!!

08. Δεν δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον σε καθημερινά πράγματα που συμβαίνουν στο περιβάλλον του
Δεν δειχνει αν το περιβαλλον του, δεν δειχνει κανενα ενδιαφερον, αγαπη, σεβασμο, ισαξια μεταχειρηση προς αυτον! Αμα ενα παιδι και παλι δειχνει αυτη την συμπεριφορα πρεπει να γινει θεραπεια στους γονεις ωστε να κατανοησουν που και πως δεν καλυπτουν τις συναισθηματικες και ψυχολογικες αναγκες του παιδιου τους... οσο και αν οι ιδιοι πιστευουν οτι τις καλυπτουν!!!
Αν η συμπριφορα του παιδιου μας δειχνει το αντιθετο, θα πρεπει να γινει σεβαστη αντι να προσπαθητε να την αλλαξετε!!!! Δεν φτανει που σας λεει το παιδι «κοιτα με εχουν πεινασει απο αγαπη και κατανοηση, λοιμωκτονω εδω δεν το βλεπεις;», το βαζετε να κανει θεραπεια αντι να την κανουν αυτοι που εχουν δημιουργησει αυτη την κατασταση πεινας του!!!

 09. Δεν δείχνει να απολαμβάνει ένα αντικείμενο ή μία δραστηριότητα ακόμη κι εάν ασχολείται με αυτό
 Και παλι δεν εχετε κατανοησει οτι οταν ασχολουμαστε με κατι δνε εμπλεκουμε το συναισθημα μεσα σε αυτο που κανουμε. Οπως ενας επιστημονας δεν εμπλεκετε συναισθηματικα με το αντικειμενο το οποιο ερευνα, το οποιο μελετα, το οποιο παρατηρει και κατανοει, ετσι και το αυτιστικο παιδι δεν εμπλεκεται συναισθηματικα με αυτο που κανει!!!

 10. Δεν φιλάει αυθόρμητα, δεν αγκαλιάζει ή κάνει χειραψία σε άλλους ανθρώπους
 Ολα αυτα δεν τα κανει διοτι βλεπει, νοιωθει, βιωνει οτι οι αλλοι δεν εχουν αποδειξει οτι ειναι φιλοι του αρα ειναι εχθροι του. Διοτι φιλος ειναι αυτος που με βλεπει σαν ισαξιο, που μου φερετε με σεβασμο, που κατανοει τις αναγκες και τα θελω μου! Και παν μη φιλος, εχθρος! (Κατα το παν μη Ελλην βαρβαρος) Αμα το παιδι δεν τα νοιωθει αυτα, τοτε και δεν θα θελει καμμια επαφη με αυτους που ειναι γυρο του. Και παλι καλο ειναι οι γονεις να κανουν θεπαρεια ωστε να δουν που και πως δεν προσφερουν στο παιδι αυτα που το ιδιο εχει αναγκη αντι να του προσφερουν αυτα που οι ιδιοι θεωρουν πως εχει αναγκη.

11. Δεν περιμένει την σειρά του όταν παίζει ένα απλό παιχνίδι με άλλα παιδιά ή ενήλικες (πρέπει να του το θυμίζουμε συνεχώς)
 Δεν περιμενει την σειρα διοτι το ολο θεμα "της σειρας" δεν εχει καμμια λογικη! Γιατι να περιμενει αμα ξερει τι πρεπει να κανει, και θελει να το κανει και να τελειωνει με αυτο αντι να καθετε και να σπαταλαει χρονο με κατι που πνευματικα δεν εχει κανενα ενδιαφερον και δεν προφερει καμμια πνευματικη αμυλα.  Αμα ηταν σεβαστες αυτες οι αναγκες του αυτιστικου μυαλου, το παιδι θα περιμενε την σειρα του διοτι δεν θα βαριοταν πνευματικα απο το περιμενε! Ο κυριος λογος λοιπον που δεν περιμενει την σειρα του ενα αυτιστικο παιδι ειναι επειδη το παιγνιδι αυτο του ειναι πνευματικα ακρως βαρετο και θελει να το τελειωσει οσο πιο γρηγορα γινεται!!!

12. Προτιμά να μένει μόνο του (απομονώνεται) και δείχνει με αυτό τον τρόπο να μένει πιο ήρεμο .
Ναι θελει να μενει μονο του διοτι η συμπεριφορα των γυρω του, του ειναι κουραστικη, εκνευριστικη, διχως αγαπη, διχως κατανοηση, διχως σεβασμο! Σε ενα τετοιο περιβαλον η απομονωση ειναι πολυ πιο ευχαριστη απο την επαφη με ολους αυτους που δνε μας προσφερουν καμμια ουσιαστικη ευχαριστιση!!! Αμα μας προσφεραν αυτα που χρειαζομαστε για να νοιωθουμε ισαξιοι, θα θελαμε να εχουμε επαφη μαζι τους.


ΟΙ ΜΥΘΟΟΙ ΓΥΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

01. Δεν μιλά αυθόρμητα από μόνο του σε άλλους ανθρώπους ρωτώντας ή αναφέροντας κάτι
Οχι δεν θα το κανει ατο αμα δεν εχει παρει τον χρονο να παρατηρησει τον αλλο να καταγραψει την συμπεριφορα του αλλου, να τον "μαθει" να τον "κατανοησει" συμφωνα με τις αναγκες του αυτιστικου μας μυαλου. Αμα εχει τον χρονο να τα κανει αυτα τοτε απο μονο του θα μιλησει στον αλλο. Για τον αυτιστικο τιποτα δεν ειναι αυθορμητο! Αυτο ειναι κατι που μονο οι μη-αυτιστικοι κανουν και ειναι κατα την γνωμη μας ενα χασημο χρονου και ασκοπη σπαταλη ενεργειας!

02. Δεν χρησιμοποιεί χειρονομίες ή σημάδια για την επικοινωνία του (πχ δεν δείχνει, δεν κουνά τα χέρια του, δεν κάνει γκριμάτσες ενώ μιλάει)
Οχι δεν τα κανει ολα αυτα διοτι οπως ανεφερα η επικοινωνια ειναι ουδετερη συναισθηματικα, δεν ειναι φορτισμενη με συναοσθημα ουτε θετικο αλλα ουτε αρνητικο!!! Ειναι μια γυμνη απο συναισθημα επικοινωνια χωρις σαλτσες και γιρλαντες και φωτακια που αναβοσβηνουν!

03. Δεν γίνονται αντιληπτές από εσάς με τις χειρονομίες ή τις λέξεις οι ανάγκες του
Ναι δεν γινονται αντιληπτες, διοτι απλα περιμενετε να ειναι οπως εσεις τις θελετε να ειναι αντι να δειτε οτι με ολα τα ανω επικοινωνει και σας εκφραζει ακριβως και τις αναγκες αλλα και τις επιθυμιες του οι οποιες εχουν μεινει ακαλυπτες.

04. Δεν αρχίζει συζητήσεις με άλλους για οποιοδήποτε θέμα (ή δεν μιλάει καθόλου)
Γιατι να μιλησει αμα βλεπει οτι κανεις δε ενδιαφερεται για αυτα που εκφραζει, οπως τα εκφρασει (λεκτικα ή μη) και νοιωθει απο την συμπεριφορα τους προς αυτο πως το αγνοουν, το βλεπουν σαν υπανθρωπο, δεν του δειχνουν σεβασμο. Το εχετε μηπως για ηλιθιο; Οι ηλιθιοι χανουν τον χρονο τους με το να μιλανε στον αερα. Οχι εμεις.

05. Δεν κάνει χαιρετισμούς («γεια») ή φράσεις ευγενείας(«παρακαλώ» «ευχαριστώ»)
Γιατι να δειχνει ευγενεια προς αυτους που δεν του δειχνουν ευηγενεια; Οφθαλμος αντι οφθαλμου.

 06. Δεν κάνει ερωτήσεις σε άλλους
Δεν κανει ερωτησεις διοτι δεν σας θεωρει αξιους του ενδιαφεροντος του. Ουτε εσεις το ρωτησατε αν θελει να το υποβαλεται σε «θεραπειες» που δεν τις θελει ουτε τις χρειαζεται. Γιατι να ενδιαφερθει για εσας λοιπον;;;

07. Ηχολαλεί (επαναλαμβάνει λεκτικά ότι ακούει με τον τρόπο που το είπατε)
Το επαναλαμβανει για να σας δειξει οτι το ακουσε, οτι το ελαβε και το ξαναλεει για να βεβαιωθει οτι ειναι σωστο αυτο που ακουσε και να το δουλεψει μεσα στο στομα του, να το νοιωσει με το ολο το στομα του.

Η ηχολαλια οπως την λενε οι ειδικοι πολυ λανθασμενα ειναι η απτη κατανοηση των ακουστικων ερεθυσματων. Οπως ενα παιδι θα βαλει κατι στο στομα του για να το "ψηλαφισει" με την γλωσσα του, τα χειλη του, με τον ουρανισκο του, ετσι "ηχολαλοντας" κανει την ομιλια τρισδιαστατη.
Με την ακοη, (επαναληψη του ηχου, ηχολαλια = ηχοεπαναληψη), με την γλωσσα (διαμορφωνοντας τον ηχο με το οργανο της γλωσσας = αφη), και με το κεντρο του εγκεφαλου (παραγωγη της λεξης).

Ετσι η ηχολαλια εχει ως αποτελεσμα την ολοκληρωτικη τρισδιαστατη δημιουργια εικονας αυτου που λεει ο αλλος. Με αυτο τον τροπο το μυαλο μαθαινει πολυ πιο βαθεια, και καλα την ομιλια και τον λογο. Τα παιδια στα οποια εχει απαγορευτει να το κανουν επειδη η επιστημη σταμπαρισε την ηχολαλια σαν κατι κακο, δεν θα αναπτυξουν τοσο καλα και τοσο γρηγορα την ικανοτητα αυτη οσο τα παιδια που ηχολαλουσαν και δεν τους απαγορευτηκε να το κανουν.

Εγω εχω πολυ ανεπτυγμενη την ικανοτητα του προφορικου λογου διοτι μικρη "ηχολαλουσα" τραγουδοντας, ακουγα τις λεξεις των τραγουδιων και τις επαναλαμβανα τραγουδοντας μαζι με τον δισκο που επαιζε. Μια σημερινη λυση που μπορει να αντικαταστησει την ηχολαλια ειναι το καραοκε!

08. Εμμένει στην ομιλία (επαναλαμβάνει την ίδια φράση ή την ίδια ερώτηση ξανά και ξανά)
Το κανει αυτο για ολους τους ανωθεν αναφερομενους λογους!

09. «Απαγγέλλει» κοινές φράσεις («ατάκες») που ακούει από την TV ή το ράδιο
Εξηγω τον λογο αυτης της επαναληψης/ηχολαλιας στην ερωτηση 07.

10. Δεν εμπλέκεται σε κατάλληλο για την ηλικία και τις δυνατότητές του αυθόρμητο παιχνίδι
Θα εμπλεκοταν αμα το παιγνιδι ανταποκρινοταν στις αναγκες του αυτιστικου του μυαλου. Αλλα τα παιγνιδια που του προσφερονται ειναι παιγνιδια δημιουργημενα για τις αναγκες μη-αυτιστικων παιδιων. Ετσι δεν καλυπτουν με κανενα τροπο τις αναγκες του μυαλου των αυτιστικων παιδιων.

11. Δεν εντάσσεται μαζί με άλλα παιδιά σε παιχνίδι (να παίξουν ένα παιχνίδι με νόημα από κοινού)
Νοημα για ποιον; Για τα αυτιστικα ή τα νευροτυπικα (μη-αυτιστικα) παιδια;;;

12. Δείχνει αποτραβηγμένο και απόμακρο από τα συνομήλικα παιδιά σε ανοιχτούς χώρους (πχ παιδότοπους)
Ναι διοτι πριν εμπλακει σε οποιαδηποτε επαφη, οποιουδηποτε τυπου, θελει να τα παρατηρησει, να αναλυσει και να επεξεργαστει αυτα που κανουν οι αλλοι και να τα μαθει απο αυτους τι πρεπει να κανει ωστε να ενσωματωθει στο συνολο τους!!!

13. Δεν δείχνει τα μέρη του σώματος του ή αντικείμενα όταν του ζητούνται (πχ όταν του λέτε «δείξε μου το . . .»
Γιατι να δειξει; Ειναι ο αλλος μηπως τυφλος και δεν το βλεπει μονος του; Μα καλα επειδη το νευροτυπικο σας μυαλο δεν καταφερνει να σκεφτει ενα βημα πιο περα, μας περνατε και εμας για χαζους;
14. Δεν αντιδρά όταν του μιλούν (δείχνει σαν να μην δίνει σημασία σε αυτά που του λένε)
Διοτι το ενοχλητε. Του μιλησατε και διακοψατε τις σκεψεις του, και επιμενετε να το ενοχλητε με το να επιμενετε να σας απαντησει, και δεν κατανοητε ποσο αγενης συμπεριφορα ειναι αυτη.

Πρωτον γιατι να σας απαντησει αμα το ρωτατε που ειναι ευνοητο και σε εσας, δευτερον του μιλατε σαν να ειναι ενα αδειο πραγμα που απλα καθετε εκει και περιμενει να του μιλησει καποιος λες και και δεν εχει με τι να ασχοληθει μεσα στο μυαλο του. Τριτον, εχετε την απαιτηση να σας απαντησει ενω αμα εσεις εισασταν απασχολημενοι με κατι και ερχοταν εκεινο να σας ρωτησει και περιμενε απαντηση θα του λεγατε «οχι τωρα η μαμα/ ο μπαμπας ειναι απασχολημενη/ος», και αμα το εχετε ηδη κανει αυτο μην απορειτε τωρα που μιμητε την δικη σας συμπεριφορα!

15. Δεν αντιδρά σε απλές εντολές (δείχνει σαν να μην δίνει σημασία σε αυτά που του λένε ή ανυπάκουο)
Το απαντησα και αυτο εδω πιο πανω.


ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΓΥΡΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ

01. Προτιμά να κάνει την ίδια δραστηριότητα ξανά και ξανά (δείχνει να μην βαριέται να την κάνει)
Οχι δεν βαριεται διοτι δεν ειναι η ΙΔΙΑ!!! Σε εσας που δεν μπορειτε να δειτε τις λεπτομεριες και ολα τα δαση ειναι ιδια, κοιταξτε λιγο καλυτερα και παρατηρηστε λιγο πιο βαθεια για να δειτε οτι η δραστηριοτητα που κανει δεν ειναι η ιδια ξανα και ξανα. Καθε επαναληψη εχει μικρες διαφορες, διοτι με καθε επαναληψη γινεται και μια καλυτερευση μεχρι που να καταφερει να κανει το ιδιο σε τελεια μορφη ξανα και ξανα, κατι που δυστυχως εσεις οι νευροτυπικοι δεν εχετε την δυνατοτητα να καταφερετε διοτι δεν μπορειτε ουτε να δειτε ουτε να παρατηρησετε τοση λεπτομεριακη λεπτομερια!

Οποτε θα κανει την ιδια δραστηριοτητα ξανα και ξανα μεχρι να την τελειοποιησει και μετα θα την σταματησει, θα χασει ενδιαφερον για αυτη την δραστηριοτητα οσο ξαφνικα οσο αρχισε. Και φυσικα το οτι ξαφνιακα εχασε ενδιαφερον απο αγνοια θα θεωρηθει και αυτο σαν στερεοτυπια! Ουσιαστικα ο,τι και αν κανουμε που δεν κολλαει στα δικα σας μετρα και σταθμα ειναι στερεοτυπια...

02. Γίνεται πολύ ανήσυχο όταν του διακόπτουμε αυτό που του αρέσει (αντιδράει)
Μα φυσικα!!! Αμα εσεις σαν επιστημονες και ειδικοι κανατε μια λεπτομερη αναλυση και εισασταν εντελως απορροφημενος απο την ερευνα σας, δεν θα σας ενοχλουσε που θα σας διακοπτε ενας ασχετος; Μα καλα τοσο χαζοι εισαστε πια που τα ιδια που θα κανατε και εσεις σε μια παρομοια κατασταση, οταν τα κανει ενα αυτιστικο παιδι το σταμπαρετε ως χαλασμενο;;;

03. Δυσκολεύεται και αντιστέκεται στο να δείξει ενδιαφέρον σε καινούργια πράγματα
Θα δειξει ενδιαφερον με καινουργια πραγματα μολις και οταν τελειωσει με τα «παλια». Μολις εχει δηλαδη τελειωσει να τελειοποιει οτι ειναι αυτο που κανει, αυτα δηλαδη που τον ενδιαφερουν και απασχολουν εκεινη την στιγμη. Το μυαλο του εχει μια τελεια οργανωση και ξερει τι πρεπει να κανει τωρα και τι μετα ωστε να συνδεσει αυτα που μαθαινει με τον καλυτερο δυνατο τροπο!

04. Εμπλέκεται σε μη χρήσιμες εμμονές (πχ επιμένει στην ομοιομορφία, κάνει τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο χωρίς πρακτική σκοπιμότητα)
Μη χρησιμες εμμονες για ποιον; Στα δικα σας ματια που ολα τα δαση ειναι ιδια, ειναι οι εμμονες μη χρησιμες για το αυτιστικο μυαλο σε αναπτυξη και ωριμανση ειναι ακρως χρησιμες και αναγκαιες. Εσεις δεν ξερετε γιατι κανει αυτο το κατι που κανει και το βγαζετε μη χρησιμο που σημαινει οτι κανει κατι αχρηστο, ανοητο, ασκοπο, χαλασενο και μη φυσιολογικο. Μα καλα δεν ντρεπεστε;

05. Αν δεν τον αφήσετε να εμπλακεί στις εμμονές του γίνεται ανήσυχο (ταράζεται)
Φυσικα! Διοτι διαταραξατε την σωστη για αυτο σειρα μαθησης και κατανοησης του. Ξερετε κατι; Εσεις με την επιμμονη σας να γινονται ολα οπως εσεις τα θελετε και οχι οπως το αυτιστικο παιδι τα εχει αναγκη, εισαστε ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΙ! Και αυτο που κανετε, να μην μας αφηνετε δηλαδη να ολοκληρωσουμε αυτο που κανουμε για να μπορουμε μετα να εμπλακουμε με κατι αλλο ειναι πολυ εκνευριστικο, οποτε μην απορειτε γιατι δεν θελουμε την παρεα σας, γιατι δεν σας μιλαμε, γιατι δεν αποζηταμε την συντροφια και την φιλια σας!

06. Αντιστέκεται στο να δείξει ενδιαφέρον σε λειτουργικές δράσεις (προτιμά τα πράγματα όπως τα ξέρει)
Ναι, διοτι για να μαθει κατι καινουργιο πρεπει να ακολουθησει τον τροπο που το μυαλο του εχει αναγκη και οχι τον τροπο που του επιβαλουν οι απο εξω (γονεις, ειδικοι, κτλ). Αμα κανατε ολοι εσεις τον κοπο να αναγνωρισετε και να μαθετε τον τροπο που το αυτιστικο μυαλο παρατηρει, αναλυει, επεξεργαζεται, κατανοει, καταγραφει, κτλ. τοτε δεν θα σας  αντιστεκοταν και θα εδειχνε ενδιαφερον στις λειτουργικες δρασεις που του ζητατε να μαθει! Χωρις σεβασμο και κατανηση απλως το κανετε ενα "κουρδισμενο" μαιμουδακι!

07. Κυματίζει τα δάχτυλα μπροστά στα μάτια, περιστρέφει τα δάχτυλά του, πετάει αντικείμενα κλπ όταν δεν έχει τι να κάνει
Το αυτιστικο μυαλο θελει να μαθει, να μαθει, να μαθει, και αμα δεν μπορει να μαθει οπως αυτο εχει αναγκη βαριεται, ΒΑΡΙΕΤΑΙ, ΒΑΡΙΕΤΑΙ!!!

Και απο ανια βρισκει κατι να κανει και το κανει οσο το κανει το μελεταει λεπτομερως καταγραφει ολες τις μικρες αλλαγες μεσα απο την κινηση των δακτυλων, την περιστροφη, κτλ. Κατι πρεπει να μαθει και αμα δεν του δωθει απο το περιβαλον του, τοτε το δημιουργει μονο του, βρησκει κατι να ασχοληθει, και σε εσας που βλεπετε ολα τα δαση ιδια μοιαζει ασκοπο το κυματισμα δαχτυλων, ασκοπη η περιστροφη δαχτυλων, ασκοπο το πεταγμα αντικειμενων, κτλ. ΟΚ! και εμεις βρησκουμε ασκοπες τις απαιτησεις σας απο εμας.

08. Αυξάνει τα στερεότυπα με τα χέρια (πχ φτερουγίσματα, κυματίσματα) όταν είναι ταραγμένο
Ναι, διοτι η κινηση των χεριων, και γενικα η κινηση του σωματος (υπερκινητικοτητα) υπαρχει ωστε να καταναλωνει την ενεργεια που εχει συσωρευτει μεσα στο μυαλο μας, οταν αυτη η παραπανησια ενεργεια μας δυσκολευει, μπουκωνει το μυαλο και αμα δεν αποβληθει ειτε μεσω σωματικης κινησης θα καταληξει να μπλοκαρει το μυαλο μας και να καταληξει σε ξεσπασμα αγχους/θυμου που ειναι ενα ειδος reboot του εγκεφαλου για μπορεσει να λειτουργησει και παλι φυσιολογικα (φυσιολογικα συμφωνα με τα αυτιστικα μετρα και σταθμα).

Και εγω οταν κανω ομιλιες οπου κανω υπερκαταναλωση των πνευματικων μου δυνατοτητων και παραγεται ενεργεια απο αυτη την καταναλωση, αναγκαστικα κουναω, τριβω ή χειρονομω για αποβαλω μερος αυτης της ενεργειας. Χωρις ολες αυτες τις κινησεις δνε θα μπορουσα να ανταποκριθω και να καταναλωσω/αποβαλω την μεγαλη ποσοτητα ενεργιας που εχει συσωρευτει μεσα στο μυαλο μου απο την "πνευματικη κινηση" που κανει το μυαλο μου ωστε να κανω την ομιλια! Εσεις που εχετε αγνοια τα σταμπαρετε ολα αυτα ως στερεοτυπιες και κουραφεξαλα!

Ειναι μια απολυτα ομως φυσιολογικη δραση/αντιδραση για ενα αυτιστικο! Οσο πιο πολυ πνευματικη κινηση γινετε (σκεψη, ομιλια, κτλ) ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΛΗ ενεργεια παραγεται και συσσωρευεται μεσα μας την οποια πρεπει καπως να καταναλωσει το σωμα του αυτιστικου διοτι αμα δεν την καταναλωσει, η συσσωρευση αυτη μεσα στο μυαλο μας το "γεμιζει" με αποτελεσμα να μην μπορουμε πια να σκεφτουμε πια λογικα αλλα αρχιζουμε και νοιωθουμε "αγχομενοι" σαν να μια ατμομηχανη που εχει συσσωρευσει ατμο χωρις να μπορει να τον καταναλωσει και παει να εκραγει!!!!!

09. Αντιστέκεται στο να δείξει ενδιαφέρον σε συμπεριφορές που με αυτές θα έχει κάποιο αποτέλεσμα (πχ θα κερδίσει κάτι;)
Δεν σπαταλαμε ουτε χρονο ουτε ενεργεια ασκοπα. Αμα δεν ξερουμε τι αποτελεσμα ειναι επιθυμητο δεν μπορουμε να επιλεξουμε τον πιο συντομο δρομο προς αυτο το επιθυμητο αποτελεσμα. Οποτε το οτι το παιδι ρωταει γιατι, δεν αποσκοπει στο τι θα κερδισει, αλλα σε τι αποβλεπει η ζητουμενη συμπεριφορα ωστε να ενωσουμε τον σκοπο, την διαδικασια και το αποτελεσμα και να τα κανουμε μια τρισδιαστατη εικονα του τι παμε να κανουμε!

Αμα λοιπον δεν τα εχουμε λαβει αυτα τα τρια θα αντισταθουμε στο "ετσι θελω" που μας επιβαλει να κανουμε κατι. Ειναι χασημο χρονου και ενεργειας κατα την γνωμη του ακρως λογικου μας μυαλου!!!

10. Επίμονα εξετάζει λεπτομερώς μέρη των αντικειμένων αντί για ολόκληρο το αντικείμενο;
Διοτι απο τα μερη μπορει πολυ ευκολα βλεπεις τις λεπτομεριες και οι λεπτομεριες ειναι που δημιουργουν το «Ολο». Οποτε αμα γνωριζω τα μερη, γνωριζω αυτοματα και το ΟΛΟ.

Αλλωστε απο τις λεπτομεριες μπορει και ξεχωριζει το αντικειμενο απο ενα αλλο που μπορει να του μοιαζει αλλα δεν ειναι ακριβως το ιδιο! Για εναν μη-αυτιστικο ολα αυτα μοιαζουν ασκοπα! Αλλα το ιδιο ασκοπα μοιαζουν σχεδον ολα οσα κανετε εσεις σε εμας τους αυτιστικους. Ισως θα επρεπε να σας κανουμε και εσας παρεμβαση και θεραπειες απο ηλικια 3 ετων, δεν νομιζετε;;;

11. Χειρίζεται στο χέρι αντικείμενα ή μέρη τους συνεχώς και επίμονα (χωρίς λειτουργικότητα)
Εχει και πολυ λειτουργικοτηατ αυτο!!! Την αισθηση της αφης που ειναι και η ΜΟΝΗ αισθηση που ειναι ολοκληρωμενη και τρισδιαστατη απο την στιγμη της γεννησης μας. Αλλα εσεις οι μη-αυτιστικοι δεν εχετε ιδεα περι τινος προκειται οποτε και μετρατε με τα δικα σας χαμηλα ισως μετρα και σταθμα και τις δικες μας ικανοτητες.

12. Απομακρύνει τα παιχνίδια (τα πετάει, τα βάζει στην άκρη) αντί να τα παίξει με φαντασία
Καλα αυτο το τελευταιο ειναι να ουρλιαζει κανεις! Επειδη τα πεταει ή τα βαζει στην ακρη δεν ειναι αυτο παιγνιδι με φαντασια;;; ΓΙΑΤΙ;;; Επειδη το μη-αυτιστικο μυαλο το εβγαλε σαν αποφθεγμα αυτο με το ετσι θελω;;;

Που ξερετε τι σκεψεις, αναγκες, γνωσεις μπορει να επεξεργαζεται το παιδι μεσα του τις οποιες εξωτερικευει/εκφραζει με αυτες τις  με «μη-φαντασια» κινησεις του;
Εχετε παρει την αγνοια που εχετε για τον αυτισμο και την εχετε κανει βιομηχανια κερδοσκοπειας εις βαρος μας.

Δεν ειμαστε χαλασμενοι, δεν ειμαστε υπανθρωποι, δεν ειμαστε διαταραγμενοι, δεν υποφερουμε απο τον αυτισμο μας αλλα απο την δικη σας εικονα για εμας μεσα στην οποια μας εχετε εγκλωβησει.

Περλα Μεσσίνα
Ενήλικας Αυτιστιή/Αsperger
ΒΑ Ψυχολογιας - Κοινωνιολογιας
Προεδρος του Συλλογου Ελληνων Ενηλικων Αυτιστικων Αsperger και ΥΛΑ (Υψηλης Λειτουργικοτητας Αυτιστικων)
http://www.autismos-asperger.gr

1 σχόλιο:

  1. Σας ευχαριστω που το δημοσιευσατε και βοηθατε στην σωστη κατανοηση του αυτισμου και της συμπεριφορας των αυτιστικων ατομων (παιδιων, εφηβων, νεων και ενηλικων). Επεισης σας συγχαιρω για το εργο σας και την ομορφη ιστοσελιδα σας!
    Φιλικα,
    Περλα Μεσσινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...